Presentaciones - Sefimec
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Presentaciones

Habrá una ponencia invitada en la apertura de cada sesión, así como presentaciones orales regulares y un nuevo formato de presentación oral de los pósters rápido y efectivo de DOS minutos denominado “presentación flash” (antes de la sesión correspondiente de pósters).

1. Presentaciones Orales “Regulares”

Tendrán una duración de 12 minutos. De éstos 1 minuto será para que el moderador de la sesión presente al ponente y para que éste tome lugar para comenzar su presentación. Cada comunicación debe de estar preparada (y ensayada) para poder realizarla en no más de 11 minutos. Cada ponente debe de ser extremadamente riguroso en respetar la restricción de completar la charla en 11 minutos (o menos), ya que los moderadores serán muy estrictos en mantener este límite y de una manera inflexible cortarán aquellas presentaciones que se excedan de este límite (de esta manera se espera que cada ponente presente un mayor respeto hacia los otros ponentes y hacia la audiencia teniendo bien preparada la presentación para completarla en los 11 minutos previstos). Habrá un espacio de tiempo para una discusión abierta que cerrará todas las presentaciones orales de la sesión donde se discutirán aspectos relativos a todas las presentaciones.

2. Presentaciones “flash” de 2 minutos:

Existe una competición de “Tesis de Tres Minutos” que comenzó hace una década en Queensland y que actualmente se realiza en más de 200 universidades de todo el mundo. Si se pueden explicar los aspectos más significativos de una tesis en 3’ , este tiempo debe de ser suficiente para presentar nuestro póster y atraer visitantes a los mismos (o animarlos a discutir sobre los mismos en la comida o el café, o incluso más allá del Simposio). Estas presentaciones abrirán las sesiones de póster y serán organizadas como un “carrusel” de presentaciones inmediatamente antes de la sesión de pósters.

Requeriminetos de las presentaciones “flash”: Se permitirá solo DOS diapositivas de power-point por póster: La primera, conteniendo el título, para introducir el tema, y la segunda con los resultados clave y la conclusión. Las presentaciones que no respeten estas condiciones no se cargarán y por tanto no se mostrarán en el carrusel de presentaciones. Todo el mundo sabe que en el póster (y particularmente a través de discusiones con el autor) hay mucho más que ver, aprender, discutir y disfrutar. Esta presentación de DOS minutos no es la última oportunidad de discutir tu trabajo en el Simposio (o después), es solo una manera de atraer a los demás participantes a dicha discusión.

Los moderadores serán MUY estrictos controlando que (i) cada póster se resume en solo dos diapositivas con el contenido que se ha establecido más arriba, (ii) cada presentador no usará más de 2 minutos en la presentación “flash”. Si eres uno de nuestro presentadores de pósters, anímate a conseguir este reto.

Guía para los pósters

Durante el primer día del Simposio, los participantes serán informados sobre el panel asignado a su póster. El tamaño máximo de los pósters es de 120 x 80 cm. El material para fijarlos se proveerá durante el registro de los participantes.

El póster debe cubrir los puntos clave de tu trabajo. El póster ideal se diseña para (1) atraer la atención; (2) proveer una visión de tu investigación; y (3) iniciar discusiones y preguntas.

El título de tu poster debe de aparecer en la parte superior en MAYUSCULAS de unos 25mm (1”) de alto. El nombre de los autores y su afiliación debe colocarse debajo del título. Puedes añadir una foto del presentador del póster en esta zona.

Prepara cuidadosamente tu póster antes del simposio. NO habrá tiempo ni materiales a última hora en el simposio.

Usa color para resaltar el póster y hacerlo más atractivo. Piensa que es lo que te atrae a ti hacia otros pósters o presentaciones visuales. Usa dibujos, figuras, diagramas etc., más que solo texto siempre que sea posible.

El tamaño de letra más pequeño de tu póster debería de ser al menos 9 mm, y los puntos más importantes debería estar en un tamaño superior.

Haz tu póster lo más auto-explicativo possible.

A continuación se incluyen las comunicaciones presentadas.

Para acceder a los archivos «pdf» de las presentaciones hay que ticar en el enlace correspondiente 

Session 1: Grain quality
Invited keynote talk: 

Ignacio Romagosa (Lleida University, Spain): Why did Roman gladiators eat barley? Barley, a healthy grain

Oral Communications:

Emilio Marcos-Barbero (IRNASA-CSIC): Genotypic variability in wheat grain nutritional quality in response to elevated temperature and co2 concentration foreseen with climate change

Daniel Rico (ITaCyL): Germination as novel strategy to produce healthy and nutritious barley flour

Ignacio Solís (Agrovegetal): Stability of grain quality parameters in a set of durum wheat cultivars grown in Andalusia

Sergio Atienza (IAS-CSIC): Physical mapping of genes for lutein esterification in chromosome 7D of common wheat

Yésica Pallavicini (ITaCyL): The effect of cultivar and nitrogen fertilization management on yield and bread wheat quality

Flash Talks

Daniel Rico (ITaCyL): Development of modified barley doughs using High Hydrostatic Pressure (HPP)

Mª José Giménez (IAS-CSIC): Oats safe for celiac patients: Breeding approach

Elena Benavente (UPM): Identifying germplasm resources for wheat biofortification among Spanish bread and durum wheat landraces

Raquel Martínez-Peña (ITaCyL): Differences in total phenolic composition in three milling fractions of purple wheats

Magdalena Ruiz (INIA): Contribution of glutenin composition to gluten strength in durum wheat: a review of the research

Laura Pascual (UPM):  Relationships between glutenin alleles and the genetic structure in a core set of Spanish durum wheat landraces

María Paula Laserna (INTA): Post-Flowering environment affects zein composition and kernel hardness

Susana Sánchez-León (IAS-CSIC): Effect of nitrogen fertilization on the expression of the major α-gliadin immunogenic complex in two low-gliadin wheat lines

Matilde López (UPM): Genetic variability for high molecular weight glutenins in Spanish bread wheat landraces

Session 2: Yield and yield x quality interaction
Invited keynote talk:

Cristobal Uauy (John Innes Centre, UK): Unlocking the polypoid potential of wheat through genomics

 Oral communications: 

Amanda de Oliveira (Kansas University): Nitrogen utilization efficiency in wheat: A global perspective

Arantxa Monteagudo (EEAD-CSIC):  Opportunities to improve an elite barley cultivar using Spanish landraces

Priyanka Basavaraddi (UdL-Agrotecnio): Relevant traits determining wheat yield in elite germplasm

Azahara Martín (John Innes Centre): A single meiotic gene, ZIP4, is responsible for the Ph1 locus effect on recombination

Yolanda Pérez (CIB-CSIC): Auxin plays a key role in microspore embryogenesis for doubledhaploid production and breeding of barley

 Flash Talks:

Diego Rubiales (IAS-CSIC): Towards a diversified agriculture: Mixing cereals with legumes in Mediterranean farming systems

Safia Chahbar (Université Ibn Khaldoun): Relationship between grain yield, season and growth traits of durum wheat (Triticum durum Desf.) in the Tiaret region (western Algeria)

Miriam Fernández (EEAD-CSIC): Rachis brittleness in F1 barley crosses with different combinations at the non-brittle rachis genes

Jinwook Kim (UdL-Agrotecnio): Source-sink balance determining the interrelationship between average grain weight and grain number in elite wheats

Susana Sánchez-Bragado (UdL-Agrotecnio): Grain weight responses to post-anthesis source-sink balance in high biomass wheat lines

Fadia Chairi (U. Barcelona): Association between yield and carbon isotope composition value in different organs of durum wheat contribution of different organs to grain filling

Pilar Sánchez-Testillano (CIB-CSIC): Targeting autophagy and proteases with small molecule modulators to reduce stress-induced cell death and improve microspore embryogenesis yield in Hordeum vulgare

Priyanca Basavaraddi (UdL-Agrotecnio): Duration of developmental phases and initiation of organs as affected by Ppd-D1 and an Eps QTL on chromosome 7D in wheat

 

 

Session 3: Biotic and abiotic stresses
Invited keynote talk:

Valeria Terzi (CREA, Italy): Priming cereals against environmental stresses

Oral Communications: 

María Dolores Rey (UCO): Increase of homoeologous crossover frequency in ZIP4 (Ph1 gene) mutant wheat-wild relative hybrids by abiotic stresses

José Miguel Soriano (IRTA): Discovering consensus genomic regions in wheat for root-related traits by QTL meta-analysis

Rubén Vicente (U. Barcelona): Low- vs high-yielding durum wheat cultivars: primary metabolism of photosynthetic organs in response to water stress

Luis Gallego (IAS-CSIC): Digital image analysis for high throughput phenotyping of powdery mildew resistance in oats

Flash Talks:

Diego Rubiales (IAS-CSIC): Selecting wheat and oat germplasm with allelopathic action against parasitic weeds

Francisco Canales (IAS-CSIC): Physiological and anatomical root traits conditioning drought tolerance in oats

Rosa Mérida (IAS-CSIC): Approaches for the analysis of wheat adaptation and abiotic stress responses in Andalusia

Gracia Montilla-Bascón (IAS-CSIC): Role of chlorophyll degradation pathway in photosynthetic dysfunctions of mlo barleys during resistance responses to powdery mildew

Arantxa Monteagudo (EEAD-CSIC): HvFT3 & HvOS2: how could winter barley flower with little or no cold?

Rafael Porras (IFAPA): Preliminary evaluation of a collection of durum wheat accessions against two isolates of Puccinia triticina

Javier Ramos (EEAD-CSIC): Using the ChiP-Seq technique for the detection of chromatin interactions with the flowering repressor HvVRN2

Dorra Fakhet (IdAB-CSIC): Analysis of the effect of temperature on yield components and starch concentration in tritordeum and wheat

Jon Miranda-Apodaca (IRNASA-CSIC):Genotypic variation in wheat grain carotenoid concentration and its degree of esterification under future global climate conditions

Session 4: Phenotyping and modelling
Invited keynote talk:

José L. Araus (University of Barcelona, Spain): High throughput phenotyping and genetic gain

Oral Communications: 

Adrián Gracia-Romero (U. Barcelona): Leaf vs. whole-canopy remote sensing methodologies for nitrogen monitoring and grain yield prediction: A case of study with maize in Zimbabwe

José A. Fernández-Gallego (U. Barcelona): Wheat ear segmentation using a UAV platform

Francisco Canales (IAS-CSIC): Breeding resilience oats in Mediterranean environments through phenotyping and modelling approaches

Omar Vergara (U. Barcelona): Exploring the assessment of durum wheat ear and leaf metabolomes by hyperspectral data in the field

Fátima Rezzouk (U. Barcelona): Remote sensing techniques and stable isotopes as phenotyping tools to assess wheat yield performance: effects of growing temperature and vernalization needs

Flash Talks:

Francisco Canales (IAS-CSIC): Unravelling genetic diversity of Mediterranean oats (Avena sativa) by population genomics

Julio Isidro-Sánchez (U. Dublín): Optimal design of training populations for genomic prediction

Gracia Montilla-Bascón (IAS-CSIC): Use of models to evaluate plasticity of oat agronomic traits and their association with environmental variables

Alejandra Cabeza (EEAD-CSIC): Root phenotyping. From seed stage to adult plant. From lab to field

Irene Borra-Serrano (ILVO): High throughput phenotyping of winter wheat growth using an UAV

Peter Lootens (ILVO): UAV based field phenotyping of winter wheat: can a proxy be found to measure chlorophyll content?

Miriam Fernández-Calleja (EEAD-CSIC): Differences in photosynthesis efficiency related parameters in a hybrid-parent barley germplasm set

Pilar Prieto (IAS-CSIC): Cytogenetic and molecular dissection of wheat subtelomeres to facilitate the transfer of desirable agronomic traits from related species

Jon González-Torralba (IdAB): Rapid phenotyping tools applied to the prediction of wheat grain yield and quality traits of Navarra: A multi-local study